logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Hover & Tiwi, Venlo-Blerick

hover-tiwi-1H. Hover begint in 1905 een rijtuig- en wagenmakerij aan de Sloterbeekstraat in Venlo, waar hij in 1913 ook begint met de bouw van carrosserieën voor automobielen. Enkele jaren later, het is dan 1921, verkoopt hij zijn fabriek aan Kusters, die in de Sloterbeekstraat de zaken voortzet als ‘Venlosche Carrosserie & Rijtuigfabriek v/h J.H. Hover’. Dat pand blijft nog enkele jaren in gebruik door Kusters maar hij verruilt samen met inmiddels compagnon Lemmens oktober 1924 voor een nieuw pand elders in Venlo. Tussen 1921 en 1924 leeft Hover waarschijnlijk van de opbrengst van de verkoop van zijn nering én van de huuropbrengsten van het pand aan de Sloterbeekstraat. Als dan de huurders Kusters & Lemmers vertrekken zit Hover met een leeg pand én zonder huurpenningen. Dan blijkt het bloed te kruipen waar het gaan kan. Hover heeft in zijn jaren als rijtuig- en carrosseriebouwer al van zijn ‘liefde’ voor het lakken van die voertuigen laten blijken. Hij besluit dan ook die oude voorliefde in zijn oude pand weer op te pakken.

Samen met Anton Tiwi begint hij daarom in 1925 een DUCO lakspuiterij in zijn pand aan de Sloterbeekstraat in Venlo. Hover & Tiwi, zoals het bedrijf heet, krijgt dat zelfde jaar nog een vesting in het nabij gelegen Blerick, aan de Kazernestraat. DUCO is trouwens een spuitlaksysteem van General Motors (GM). Niet alleen worden de diverse GM merken met dit procedé van een kleurlaagje voorzien, vanaf 1925 wordt het ook als apart product voor plaatwerkers en spuiterijen in de markt gezet. Hower & Tiwi melden in 1926 dan ook trots vertegenwoordiger te zijn ‘der’ General Motors Continental Antwerpen voor DUCO lakwerk. Overigens is dat DUCO blijkbaar ‘nogal een dingetje’ want ook Hovers ex huurders Kusters & Lemmens laten weten dat hét adres voor die DUCO lakken nog steeds dat van hun is. Nu Hovers lakliefde samen met Tiwi weer uitgeleefd kan worden, komt ook zijn oude stiel weer in zicht. In 1929 starten de heren naast de lakspuiterij ook met een carrosseriefabriek voor luxe en personenwagens. Specialiteit zijn zespersoons sedans en cabriolets, waarmee ze ook exposeren op de stand van GM op de Jaarbeurs in Utrecht in 1933.

Dat jaar worden Hower & Tiwi ook enig licentiehouder voor Nederland en de Koloniën van Kellner Cabriolets. Die licentie wordt even later ondergebracht in een vennootschap, Carrosserie Alexis Kellner NV, waarvan de heren Hover uit Blerick en Kellner uit Bern beide voor de helft eigenaar en ook directeur worden. Februari 1934 exposeren ze op de RAI tentoonstelling in hun eigen stand een Studebaker President cabriolet en een Ford V8. Plus de Kellner automatische kapconstructie natuurlijk. Krap twee jaar later, januari 1936 wordt de vennootschap alweer opgeheven. A. Tiwi wordt aangesteld als liquidateur.

De firma Hower in Tiwi wordt ondertussen, 1935, ook dealer voor Adler automobielen en krijgt een sub-agentschap voor Chrysler, Plymouth en Fargo. Deze merken worden in ons land dan geïmporteerd door André Ceurvorst in Amsterdam. De DUCO-relatie met GM wordt dan al enige tijd niet meer door Hower & Tiwi vermeld in de diverse uitingen. Een jaar later komen er nog Packard, Nash en Hansa bij.

Blijkbaar is in Venlo en omstreken ook de regio Eindhoven interessant voor de carrosseriebouwers daar. Kusters & Lemmens openen eind 1935 een filiaal in Eindhoven en maart 1936 volgt het duo Hover & Tiwi. Zij vestigen zich op Havenstraat 3 A in Eindhoven in een deel van het pand van de net aangestelde Opel-dealer Jacques van der Meulen. Deze Jacques was overigens nog een van de directeur/eigenaren van Ford-dealer Van der Meulen-Ansems. De vestiging in Eindhoven wordt keurig ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. En dan blijkt dat het niet alleen om de heren Hover en Tiwi gaat, maar dat ook ene Johannes Hartoungh uit Roermond als vennoot wordt ingeschreven. Ook weten we nu dat Hover inmiddels in Eindhoven woont en dat Tiwi de Duitse nationaliteit heeft. Het bedrijf wordt ingeschreven als Carrosseriefabriek Hover & Tiwi tevens handelend onder de naam Carrosserie Alexis Kellner. Die handelsnaam wordt in advertenties overigens niet gebruikt. Daar heet de zaak gewoon Firma Hover & Tiwi Carrosseriefabriek. Waarom die inschrijving als ‘Alexis Kellner gebeurt terwijl de samenwerking en naamloze vennootschap al in januari is opgeheven is onduidelijk. Lang duurt dit Hover / Tiwi / Alexis Kellner feestje in Eindhoven echter niet. Nog geen half jaar na de inschrijving wordt de vestiging alweer opgeheven. Maar Hover laat Eindhoven niet zomaar aan zich voorbij gaan.

In Venlo-Blerick gaat het bedrijf als ‘Carrosseriefabriek Hover & Tiwi’ overigens gewoon verder. Tot wanneer precies is nog niet achterhaald, wel zijn er foto’s van naoorlogse bekend van carrosserieën gebouwd door Hover & Tiwi.

Een paar maanden nadat in 1936 de Eindhovense vestiging van Hover & Tiwi wordt opgeheven blijkt dat Hover Eindhoven niet zomaar aan zich voorbij laat gaan. Het bedrijf daar heet nu Carrosseriefabriek J.H. Hover v/h Hover & Tiwi. Aan diezelfde Havenstraat. Met hetzelfde huisnummer. Maar zonder vrienden Tiwi en Hartoungh is Hovers zijn ‘alleingang’ in Eindhoven bijna even snel als het in beeld kwam alweer verdwenen. Twee jaar na de start, oktober 1938, huist in datzelfde pand aan de Havenstraat ineens Carrosseriefabriek Hover & van Bergen.

Bron: Paul Vlemmings, artikel in het Conam Bulletin, 2020/3

hover tiwi 193106013advertentie juni 1931

Hover tiwi 19330315 NVCadvertentie maart 1933

hover tiwi 19351013advertentie oktober 1935

hover 19360917advertentie september 1936

hover tiwi 1936 circaDeel van een brochure, circa 1936

Er zijn enkele naoorlogse foto's bekend. (bron: Carrosseriefabriek Harderwijk)

hover-tiwi-2

hover-tiwi-3

hover-tiwi-4


P 1342 hover en tiwi

P 19761 hover en tiwi

P 21972 hover en tiwi 1

P 21972 hover en tiwi 2

P 21972 hover en tiwi 3

P 23829 hover en tiwi