logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Induco (F) - Atax, Arnhem

De Induco werd in de jaren 1920 gebouwd door 'Automobiles Induco', een klein Frans bedrijf in Puteaux. De naam van de directeur was dhr. E. Van der Heyden en deze Nederlandse naam zou een aanwijzing kunnen zijn voor het opmerkelijke feit dat deze auto daadwerkelijk gedurende twee jaar in Nederland werd ingevoerd.

induco-atax-schipperadvertentie 1926

induco-1927-atax

Op de RAI-tentoonstelling in Amsterdam van 1926 werd de Induco getoond door de ATAX, gevestigd in Arnhem (niet bekend is of deze naam iets te maken heeft met het taxibedrijf uit Amsterdam, waarschijnlijk niet). Volgens de RAI-catalogus kon men zeven auto's op de stand bewonderen: een 'conduite intérieure', een 'transformable', vier voorbeelden van een 'Torpedo' (met twee, drie en vier zetels) en een kleine bestelwagen. De carrosserieën waren Weymann of 'tout Acier'.

Als we een van de advertenties mogen geloven was ATAX erin geslaagd een aantal agenten voor de verkoop van de Induco aan te trekken. Een van hen was gevestigd in Amsterdam en al in datzelfde jaar 1926 werden Induco auto's aangeboden als taxi's en voor "bruiloft en touring".

induco-1926-07-taxi-2

Induco Taxi, een klein bedrijf dat gevestigd was naast de beroemde Amsterdamse Diamantbeurs, had volgens een artikel uit 1926 zeker 10 Induco's in gebruik als taxi. Tot in 1932 bood Induco Taxi in Joodse weekbladen nog haar diensten aan.

Ook in 1932 werd een Induco te koop aangeboden door een garage in Friesland ('is in handen van een leraar'), waaruit valt te concluderen dat sommige auto's door het hele land zijn verkocht.

ATAX stopte in 1927 met de import van de Induco, waarschijnlijk omdat in Frankrijk de productie van personenauto's was gestopt. Kort daarna verwierf ATAX een agentschap voor Citroën. Op de Salon van Parijs in 1929 werden door Induco nog vrachtwagens aangeboden.

Over het merk Induco is niet veel bekend en het is moeilijk om bewijs te vinden voor wat erover geschreven is. Sommige bronnen schatten dat de totale productie van Induco zo'n twintig auto's is geweest. Gezien het aantal auto's die in Nederland aanwezig waren, kan men geneigd zijn te geloven dat dit cijfer iets hoger moet zijn geweest. Sommige bronnen zeggen ook dat Induco alleen tourer en berline modellen heeft gebouwd, maar een artikel in een Nederlands autotijdschrift beschreef de auto's op de RAI-tentoonstelling van 1926 en publiceerde duidelijke foto's van de open torpedo modellen. Dan is er het verhaal dat Induco auto's in feite Marguerites waren. Feit is dat zowel Marguerite als Induco een model BO hadden met dezelfde 59 x 100 mm Chapuis-Dornier motor en met nagenoeg dezelfde afmetingen. En tot slot: begon Induco werkelijk met de productie in 1922 of 1923? Zo ja, waarom waren ze dan niet eerder dan 1926 op een tentoonstelling te zien?

Tekst Fons Alkemade; foto's collectie Jon Terleth en Henk Schuuring

Induco-landaulet-1926-02-atInduco met Amsterdams taxi-kenteken, 1926




induco-1926-07-taxi-1

induco-1926-07-taxi-3