logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: Gegevens over de MCK

MCK booij 1
19 mei 2020: Jeroen Booij vond een echt Nederlandse auto, een MCK. Sinds 1984 in een schuur gestald, donker en droog, maar na 36 jaar nu eindelijk weer in het daglicht. Jeroen was slechts één dag eigenaar, want wegens tijd en plaatsgebrek moest hij noodgedwongen op zoek naar een ander iemand, maar dat is goed gelukt. In ieder geval heeft hij er een mooie serie foto’s van kunnen maken en wil nu zien of er nog meer van de geschiedenis terug te vinden is. De MCK is opmerkelijk goed gebouwd, met een aantal leuke en slimme vondsten. De techniek is grotendeels Renault R8.
Misschien dat er binnen de Conam wel iemand meer weet over dit merk en de herkomst...?

MCK booij 2
2 februari 2024: Jeroen heeft inmiddels een en ander over de auto gevonden. “De man die hem gebouwd heeft heette Michiel Christiaan Kloosterman, die dan ook zijn initialen aan de auto mee heeft gegeven. Ik heb contact gehad met zijn dochter en een vriend. Hij leefde toen nog, maar was er zeer slecht aan toe. Er is mij toen gevraagd niet over de auto te schrijven. Inmiddels heb ik meerdere malen opnieuw contact gezocht, maar ik hoor niets meer. Ik weet niet of Kloosterman zelf nog leeft.

Het verhaal van de auto is ongeveer als volgt: Kloosterman was een echte techneut die in zijn werkende leven als ingenieur werkte en zoetwatersystemen heeft ontwikkeld. Dat werk deed hij vooral in het Midden-Oosten. Hij verhuisde in de jaren tachtig naar Frankrijk, al begreep ik dat ‘ie later weer naar Nederland terugkwam. Hij kreeg een beroerte en had sindsdien geen notie meer van tijd en plaats.

De vriend kende hem sinds 1975 of 1976, maar wist mij te vertellen dat de auto eerder is gebouwd. Hij weet niet precies wanneer, maar weet wel dat de man er zo’n tien jaar aan gewerkt heeft. Toen ze elkaar leerde kennen was de auto al een tijd klaar, dus het kan zijn dat hij er al in 1966 aan begonnen is.

De twee heren zijn er ‘een jaar of dertig geleden’ samen mee op Zandvoort geweest, waarschijnlijk tijdens een HARC-dag of iets dergelijks dat via een vriend van Kloosterman liep ‘waar we ook de trailer van leenden om ‘m naar Zandvoort te krijgen’. Ik citeer ‘m nu even verder: ‘We hebben er toen mee over het circuit gereden en dat ging heel goed. De auto was licht en snel, maar zwaar overstuurd. Het was een geinig ding joh! We moesten heel voorzichtig instappen anders gingen we door de bodem heen. Het is de enige keer geweest dat ik ‘m heb zien rijden’.

De auto is gebouwd in Woudrichem, Kloosterman verhuisde later naar Zeist en weer later dus naar Frankrijk. Daarna is het contact tussen de twee verwaterd. In tegenstelling tot wat Kloosterman’s dochter mij vertelde, denkt de vriend te weten dat de mallen nog wel moeten bestaan. Hij zou ze jaren geleden in een opslag in Dussen hebben zien liggen.

Een kenteken heeft er volgens de vriend nooit op gezeten en hij zegt dat de Wolseley waar de nummerplaat van is nog altijd bestaat, want die had Klossterman samen met nog meer auto’s meegenomen naar Frankrijk."